About Me

My photo
I improve the outcomes of IT development teams and people.

Monday, October 10, 2011

Hoe je de hele wedstrijd wint


In mijn vorige blog, van berg tot siergrind, heb ik al aangegeven dat niet alles Scrummend is op te lossen. Gelukkig wordt mijn mening bijgestaan uit onverwachte hoek: de rugby-spelregels!

Daarin staat dat het doel van dit spel is om ‘te proberen een ovale bal over de tryline van de tegenstander te drukken of tussen de palen te schoppen om zo punten te scoren’. Daarbinnen is een Scrum ‘een spelhervatting na kleine overtredingen of als de bal onspeelbaar is geworden, bijvoorbeeld wanneer een speler de bal laat vallen’.

Terug naar onze projectenpraktijk. Ook daarin zien we dat we niet alles met Scrum kunnen oplossen. Het spelletje heeft ook nog wat activiteiten voor en na de sprints!

Vaak zie ik dat na een aantal (ontwikkel-)sprints, er nog een ander traject gaat lopen. In dat traject worden dingen gedaan om de ‘Potential Shippable’ code verder af te testen en/of om zaken te regelen om het acceptabel te maken voor de beheerorganisatie. Om de bal over de lijn te brengen, zo gezegd.

Ook zie ik dat voorafgaand aan een Scrum-sprint nog het een en ander moet gebeuren voordat de Sprint Planning Meeting kan plaatsvinden. In het bijzonder is dat het afbreken van gecompliceerde Business wensen tot te verwerken User Stories, die voldoen aan opgestelde ‘Definition of Ready’.

En nu is de vraag: hoe doen we nu dat afbreken op een effectieve en efficiënte wijze? De Scrum Guide geeft aan dat dit proces ‘Product Backlog Grooming’ heet. En dat goed 'groomen' heel belangrijk is. Helaas geeft het weinig houvast over ‘hoe’ je dat moet doen. Het ligt redelijk voor de hand om voor dit probleem ook een ‘Lean’ manier te zoeken, en gelukkig is die er ook: Kanban.

Met de Kanban methode worden alle halffabricaten om te komen tot Ready User Stories, just-in-time gemaakt. Analisten, de Product Owner en het team gaan pas aan het Groomen van User Stories doen als er een echte klantvraag (pull) is. Zo wordt en geen onnodige voorraad opgebouwd en wordt de werklast in balans gehouden.

Voorwaarde is wel, dat de mensen in het Scrum team niet 100% op het Scrummen worden gealloceerd. Immers, met alleen maar Scrummen win je de wedstrijd niet: je zult ook moeten voorbereiden en afmaken!

No comments:

Post a Comment